Mezarlık Kitabı / Neil Gaiman

23 Haziran 2015 Salı

2009 Hugo En İyi Roman Ödülü

Kitabın Adı: Mezarlık Kitabı
Özgün Adı: The Graveyard Book
Yazarı: Neil Gaiman
Türü: Macera, Korku, Gizem, Çocuk
Goodreads Puanı: 4,09
Sayfa Sayısı: 284
Yayınevi: İthaki Yayınları
Basım Yılı: Neil Gaiman, 2008
                    İthaki, 2009
Çevirmen: Evrim Öncül

Bol ödüllü bir kitapta bugün sıra. Yukarıda sadece Hugo Ödülü'nü yazdığıma bakmayın, onun yanında 2009 Newbery Medal'ı, American Library Association'dan öne çıkan çocuk kitabı, booklist editörlerin seçimi ve genç yetişkinler en iyi kitap ödüllerini, Kirkus Reviews en iyi çocuk kitabı ödülünü de kazanmış bir kitaptan bahsediyorum. Hak etmiyor da değil, gerçekten güzel bir kitaptı Mezarlık Kitabı. Aldığı ödüllerden de her yaştan okuyucuya hitap eden geniş yelpazeli bir kitap olduğu belli oluyor zaten. Bunca alanda başarılı olmuş bir kitabın yazarı olan, çoğu okuyucunun da severek okuduğu Neil Gaiman'ı tebrik etmek gerek.
Neil Gaiman okumaya bu kitapla kısa bir süre önce -maalesef ki kısa bir süre önce- başladım, yazarla tanışmamın Mezarlık Kitabı'yla olmasından da gayet memnun kaldım. Kitap öyle sürükleyici ve akıcıydı ki 2 günde bitiverdi. Aslında birkaç saatte bile bitebilirdi ama sınavlardı, ders çalışmaydı derken 2 günü buldu. 
Kitap, bir ailenin öldürülmesiyle başlıyor. Cinayeti işleyen Jack denen adam anneyi, babayı ve ablayı öldürdükten sonra 1 yaşlarındaki bebeği öldürmek için odasına gidiyor ancak bebeği bulamıyor. Koku algısı çok güçlü olan adam bebeği koklayarak evin üst taraflarında kalan eski mezarlığa kadar gidiyor ancak bebeği orada görse de öldüremiyor, dahası garip bir şekilde bebeğin mezarlıkta olduğunu bile unutarak yıllarca öldürmek için onu arıyor ama bulamıyor. İşte oradan sonra uzun yıllar önce ölmüş olan Bay ve Bayan Owens çiftinin evlat edindiği Nobody Owens (kısaca Bod) adını alan bebek mezarlıktaki eski ruhlar tarafından büyütülüyor, Silas adında çok sevdiği bir koruyucuya sahip oluyor, yeni arkadaşlar ediniyor, iyilik yapmaya çalışırken başını defalarca belaya sokuyor, ailesinin geçmişini öğrenmeye çalışıyor ve onları öldüren Jack denen adamı aramaya girişiyor. Kitap bu farklı ve yaratıcı konusu, akıcı ve basit dili ve iyi kurgulanmış olay örgüsüyle beni kendine bağladı, akıllı bir çocuk olan baş karakter Bod ise gerçekten harikaydı. Çoğu zaman yüzümde bir gülümseme ile okudum. Madem bu kadar sevdin, kitaba neden 4 puan verdin öyleyse diye sorabilirsiniz. Yazarın farklı bir üslubu, farklı bir anlatımı; yani farklı bir düşünce yapısı ve hayal gücü var. Bugüne kadar okuduklarıma pek benzemiyor. O nedenle sanırım biraz garipsedim, özellikle başlarda. Eminim bunu yazarın diğer kitaplarında üzerimden atacağım, bu farklılığı daha da çok seveceğim. 
Kitabın çocuk kategorisinde ödüller aldığına sakın bakmayın, bu kitabı rahatlıkla okuyabilirsiniz. Hatta okumalısınız da. Çocuklar için ise biraz fazla gelebileceğini, kitabın büyük kısmının mezarlıkta geçmesi, ruhlar, cinayet gibi ögelerin olması nedeniyle biraz korkutucu olabileceğini düşünüyorum. En azından belli bir yaşın altında çocuklar için. Yine de bence kitaplığınızda çocuklarınızın ileriki yaşları için saklayabilirsiniz bu güzel öyküyü. Böylece onlar da Neil Gaiman'la benim gibi çok geç kalmadan tanışmış olurlar.. :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS